Prevenția cancerului prin alimentație

Cum se opune organismul nostru și cum ne putem opune noi prin stilul de viață și alimentație.

Zilnic în organismul nostru au loc deteriorări ale materialului genetic (ADN) la aproximativ 19.200 celule din corp (800/oră). Aceste deteriorări reprezintă primul pas spre cancere. (*)

Cele aproximativ 20.000 deteriorări ale ADN-ului celular reprezintă un număr care uimește. Dar nu cât de mare este, ci cât de mic. Noi avem în corp (10 la puterea 13) celule, iar dacă zilnic reușim să rănim materialul genetic de la doar 2 x (10 la puterea 4), înseamnă că în corp, ZILNIC, doar 1 celulă din o jumătate de miliard (500 milioane) suferă un proces de deteriorare a materialului genetic. Mult sau puțin? Celulele sunt bine protejate.

Agresorii sunt: substanțe dăunătoare din alimentație, fumatul și poluarea aerului, lipsa sportului și sedentarismul pasiv – pe scaun (!), unele virusuri, radiațiile, stresul șamd.

Aceste deteriorări zilnice reprezintă pasul-1 în inițierea de cancere. Norocul nostru este acela că există peste 10 pași ca să se ajungă la cancer, iar organismul se opune tuturor acestora. De exemplu, dacă materialul genetic a fost deteriorat, există mecanisme de reparație ale acestora. Ele sunt susținute prin moștenire genetică în proporție de 50-75%, însă restul depinde de stilul de viață și alimentație. (**)

Însă și noi putem să ajutăm organismul semnificativ, în special prin alimentație. Plantele, și numai plantele, în mod direct proporțional cu puterea antioxidantă a lor (***), ajută organismul la aceste opoziții. Imaginea arată cum protejează doar două dintre familiile de legume, și anume cruciferele și verdețurile, prin aceea că se împotrivesc progresiei acestor mutații oncogene la nivelul tuturor acestor pași, ca să nu se ajungă la cancer invaziv metastazant și recidivant.

Dacă eșuează pasul din rândul de mai sus, intervine protecția organismului care reiese cu un rând mai jos, ajutată de diverse plante consumate în mod constant.

Care sunt alimentele care protejează cel mai bine de cancer, per ansamblu?

  • cruciferele (broccoli în primul rând, varză kale, varză Bruxelles)
  • verdețurile (varză kale, spanac)
  • aliaceele (usturoi, ceapă, praz, leurdă etc)
  • turmericul (asociat cu piper)
  • fructele de pădure (mai ales afinele, murele, zmeura neagră)
  • kiwi
  • kaki
  • mere (coaja) (mai ales roșii)
  • citricele (mai ales lămâia, și în general prin partea albă din coajă, mai puțin miezul)

Surse:

* M M Vilenchik, A G Knudson Jr. Inverse radiation dose-rate effects on somatic and germ-line mutations and DNA damage rates. Proc Natl Acad Sci U S A. 2000 May 9;97(10):5381-6.

** X Wu, M R Spitz, C L Amos, J Lin, L Shao, J Gu, M de Andrade, N L Benowitz, P G Shields, G E Swan. Mutagen sensitivity has high heritability: evidence from a twin study. Cancer Res. 2006 Jun 15;66(12):5993-6.

*** Bøhn SK, Blomhoff R et al. Blood cell gene expression associated with cellular stress defense is modulated by antioxidant-rich food in a randomised controlled clinical trial of male smokers. BMC Med. 2010 Sep 16;8:54.

Liviu Deacu, Centrul de Nutritie Integrala NUTRIWELL Cluj-Napoca

Dr. Liviu Deacu

Nutriționist-Dietetician

Centrul de Nutriție Integrată NUTRIWELL Cluj-Napoca