Influența nutriției în cancer

În prezent, știm că stilul de viață și, cu precădere, obiceiurile noastre alimentare reprezintă factori importanți care ne influențează starea de sănătate. Conform studiilor, obiceiurile alimentare nesănătoase dețin un rol determinant inclusiv în ceea ce privește riscul dezvoltării de cancer.

Alături de sedentarism, supraponderabilitate sau obezitate, alimentația reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Începând cu anul 2006, cercetările au arătat existența unei corelații între recurența cancerului, dezvoltarea unor cancere secundare, supraviețuirea globală și alimentația nesănătoasă, sedentarism, fumat, consumul de alcool și alte obiceiuri nesănătoase. Obezitatea este corelată, conform American Institute for Cancer Research (AICR) cu un risc crescut pentru cel puțin 7 tipuri de cancer (colorectal, de sân post-menopauză, rinichi, pancreatic, endometrial, vezică biliară și adenocarcinom).

În timp ce studiile trag un semnal de alarmă asupra incidenței tot mai crescute a acestei afecțiuni, vestea bună, conform acelorași studii, este că putem contribui semnificativ la prevenirea dezvoltării anumitor tipuri de cancer.

Modul în care alegem să ne alimentăm și în general ce obiceiuri adoptăm, rămâne sub controlul propriu. Nutriția sănătoasă, activitatea fizică constantă, menținerea unei greutăți corporale în parametri normali de-a lungul vieții, renunțarea la fumat sau alte obiceiuri sănătoase la care aderăm pot influența pozitiv starea noastră de sănătate.

Nutriția și cancerul

Putem preveni, așadar, cu ajutorul nutriției, apariția cancerului?

În timp ce anumiți factori de risc nu se află sub controlul nostru, printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată putem contribui într-o mare măsură la diminuarea riscului de dezvoltare a acestei afecțiuni.

În scopul prevenirii dezvoltării bolii oncologice, autoritățile în domeniu cum ar fi AICR sau American Society for Cancer (ACS) recomandă următoarele:

  • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase (IMC între 18,5 – 24,9) începând de la vârsta de 21 de ani;
  • Evitarea creșterii grăsimii abdominale odată cu vârsta adultă. O circumferință abdominală de peste 80 cm la femei și de peste 94 cm la bărbați indică un risc crescut;
  • Evitarea alimentelor și băuturilor cu multe calorii, care pot duce la creșterea în greutate (dulciuri, băuturi răcoritoare îndulcite, produse de patiserie sau de tip fast-food);
  • Activitate fizică constantă pe tot parcursul vieții;
  • Asigurarea unui aport zilnic recomandat de legume, leguminoase, fructe si cereale integrale (de ex.minim 5 porții sau 2 căni și jumătate de legume și fructe zilnic);
  • Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool;
  • Limitarea consumului de carne roșie și evitarea mezelurilor (carne procesată).

Printre alte recomandări e important de adăugat încurajarea alăptării, ceea ce s-a dovedit a fi benefic atât pentru mamă cât și pentru copil, și nu în ultimul rând evitarea consumului de suplimente nutritive în scopul prevenției cancerului, întrucât o alimentație variată și echilibrată poate sa asigure necesarul nutrițional în toate stadiile și în toate stările fiziologice.

Adoptarea unui stil de viață sănătos și alimentația echilibrată nu reprezintă o garanție în prevenția cancerului sau a altor probleme de sănătate, însă acestea pot contribui semnificativ la prevenție și pot influența pozitiv evoluția stării de sănătate, precum și ajuta organismul să lupte împotriva acestor boli. Este important însă ca orice schimbări majore, atât în regimul alimentar, cât și în ceea ce privește activitățile fizice, să fie realizate sub îndrumarea specialiștilor în domeniu, în conformitate cu cercetările medicale și nutriționale.

Corina Hossu, Nutriționist-Dietetician Nutriwell

Pentru informații și programări ne puteți contacta la numărul de telefon 0770 740 355 sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook Nutriwell – Centru de Nutriție Integrată.

——————

Bibliografie

1. 2012 American Cancer Society, Inc. doi:10.3322/caac.21142.

2. American Institute for Cancer Research. www.aicr.org. Accesat în mai 2019.

3. World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington, DC: AICR, 2007.

Corina Hossu, nutritionist in Cluj-napoca

Corina Hossu

Nutriționist-Dietetician

Centrul de Nutriție Integrată NUTRIWELL Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*