• Tel: 0770 740 355

Mădălina Ungur, nutriționist dietetician, despre calitatea cărnii comercializate în România – extras dintr-un articol publicat în ziare.com

Mădălina Ungur, nu triționist-dietetician la Centrul Nutriwell din Cluj-Napoca

Calitatea cărnii comercializate în România în ceea ce privește conținutul de antibiotice și de hormoni

“Cea mai mare problemă legată de un exces de antibiotice administrate ar putea însemna că prin adiție, ne-am putea întâlni cu fenomenul de rezistență la antibiotice. Peste 33.000 de persoane mor anual din cauza rezistenței la antibiotice, deci este esențial să existe un anume control al acestui aspect.

Dacă regulile de bună practică și stocare a cârnii sunt respectate, reziduurile de antibiotice sunt mai scăzute, iar gătirea corespunzătoare reduce reziduurile și mai mult.

Carnea organică ar trebui să provină, în schimb, conform reglementărilor în vigoare, de la animale crescute fără antibiotice. Este o variantă mai puțin accesibilă ca preț, însă dacă ne este confortabil, putem opta pentru aceasta”, a declarat specialistul de la clinica Nutriwell.

În ceea ce privește administrarea de hormoni de creștere, România este păzită de astfel de practici, susține Mădălina Ungur.

„Legat de existenta sau nu a hormonilor în carnea comercializată în România, deși se vorbește des în țara noastră despre carnea provenită de la animale la care se administrează hormoni, e important de menționat că această practică este interzisă în UE, implicit și în România. Există reglementări legale foarte clare în acest sens, în UE.

În SUA, de exemplu, nu există o astfel de reglementare. Se consumă carne cu hormoni, iar efectele asupra sănătății sunt vizibile în timp”, a concluzionat nutriționistul-dietetician.

Ce s-a descoperit în produsele din carne, controlate în România (sursă: ziare.com)

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a publicat în primăvara acestui an un raport oficial despre controalele efectuate în sectorul avicol din România în 2022.

Autoritățile românești au prelevat un număr total de 2.721 de probe din sectorul avicol, a cărui producție a însumat 522.205 tone de carne de pasăre. Rezultă 1,04 probe la fiecare 200 de tone carne de pui, producție românească.

Potrivit raportului EFSA, din cele 2.751 de probe prelevate și analizate în România, o singură probă a fost neconformă: au fost detectate reziduuri ale unui produs antibiotic numit „Sum of enrofloxacin and ciprofloxacin”.

Concluzia este că, în ceea ce privește conținutul de antibiotice și hormoni, calitatea cărnii comercializate în România este bună. 

Mădălina Ungur, nu triționist-dietetician la Centrul Nutriwell din Cluj-Napoca

Mădălina Ungur

Nutriționist-Dietetician

Centrul de Nutriție Integrată NUTRIWELL Cluj-Napoca