Statusul nutrițional după intervenția de sleeve gastrectomie laparoscopică

Sleeve gastrectomia laparoscopică (SGL) sau intervenția de micșorare a stomacului este, în prezent, cea mai utilizată procedură bariatrică. Aceasta constă în îndepărtarea a 80% din volumul stomacului, cu crearea unui tub gastric îngust, de dimensiuni reduse (aproximativ 100 ml). Prin diminuarea semnificativă a capacității gastrice și rezecția porțiunii care sintetizează hormonul foamei (grelina), această intervenție chirurgicală conduce atât la scădere ponderală semnificativă și susținută, cât și la ameliorarea unor afecțiuni metabolice asociate obezității: diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, steatoza hepatică etc.

Calitatea alimentației după SGL este de importanță majoră pentru rezultate optime pe termen lung. Deficitele nutriționale de vitamine și minerale se numără printre complicațiile SGL, iar prevenirea și/sau corectarea imediată a acestora reprezintă una dintre preocupările postoperatorii majore. Suplimentarea cu vitamine și minerale după SGL este specifică și individualizată pentru pacientul bariatric. Astfel, consultul și evaluarea nutrițională după externare, precum și monitorizarea evoluției pe termen lung a fiecărui pacient sunt esențiale pentru reușita intervenției.

Asist. univ. dr. Daniela Ciobârcă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*