Nutritie Cluj-Napoca

Ce este sportul nutrițional?

Nu este o noutate faptul că sportul este deosebit de important pentru menținerea sănătății. Există un set de boli cauzate de un exces de grăsime în organism (supraponderea și obezitatea, ateroscleroza, hipertensiunea arterială, rezistența la insulina și diabetul, ficatul gras, hiperuricemia și guta etc.) care pot beneficia simțitor de practicarea sportului în condiții speciale, care favorizează arderile de grăsime. Această variantă de sport se numește ’’sport nutrițional’’.

În timpul practicării sportului, se ard în proporții diferite doi carburanți principali: grăsimi și carbohidrați (glucoză). Atunci când ardem grăsimi, dăm jos grasimi din depozit fără a avea ulterior senzația de foame, prin urmare vom slabi eficient in greutate.

Dacă însă se ard preponderent carbohidrați (glucoză), atunci depozitele de grăsimi nu se diminuează, iar scăderea glucozei din sânge determină senzația de foame care aduce înapoi caloriile consumate în timpul ședinței de sport, rezultatul pentru slăbire în final fiind mult redus.

Prin urmare, în scopul slăbirii în greutate sau al menținerii greutății corporale este important ca la ședințele de sport să se ardă preponderent grăsimi. Proporția în care se ard grăsimi (din totalul arderilor) depinde de intensitatea efortului, raportată la condiția fizică individuală.

Sport nutrițional practicat în Cluj-Napoca

Pregătirea pentru sportul nutrițional

Intensitatea efortului se poate determina într-un mod simplu prin măsurarea frecvenței cardiace (a pulsului). Pentru a putea practica sportul într-o manieră corectă în scopul slăbirii în greutate este necesară stabilirea frecvenței cardiace la care se ard proporțiile cele mai mari de grăsimi și cele mai mici de glucoză.

Metoda utilizată astăzi cel mai frecvent recurge la formule constituționale, însă ea este imprecisă, intrucât frecvența cardiacă variază mult de la o persoană la alta (precum înălțimea corpului).

De aceea, pentru a putea practica o activitate fizică eficientă este necesară o testare inițială la efort, urmată de monitorizarea ulterioară a pulsului în timpul practicării sportului nutrițional. În felul acesta se asigură o rată optimă de ardere a grăsimilor, cu un rezultat vizibil în procesul de scădere în greutate.

Liviu Deacu, Centrul de Nutritie Integrala NUTRIWELL Cluj-Napoca

Liviu Deacu

Medic și nutriționist

Centrul de Nutriție Integrată NUTRIWELL Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*