Digestia alimentelor este un proces complex care începe în momentul în care mâncarea ajunge în cavitatea bucală, continuă pe tot parcursul tractului digestiv.
Procesul de digestie include mai multe etape și implică diferite organe și substanțe precum enzimele sau bila secretată de ficat. Împreună, ele descompun alimentele ingerate în molecule mai mici, ca să poată fi absorbite și utilizate pentru a furniza energie și nutrienți corpului.
Timpul necesar digestiei variază în funcție de aliment.
Alimentele bogate în proteine, grăsimi sau carbohidrați complecși necesită un timp mai îndelungat pentru digestie; pot necesita 2-5 ore sau chiar mai mult, pentru a fi digerate complet, în timp ce carbohidrații simpli, precum pâinea albă, orezul alb sau fructele, sunt procesate mai rapid, acestea se digeră între 30 și 60 de minute.
Apa se digeră cel mai rapid, ajunge din stomac în intestinul subțire în 10-20 de minute.
O analiză publicată în Journal of Clinical Medicine în anul 2023 a arătat ca alimentele pot rămâne în stomac între 40 de minute și peste 15 ore.
Este recomandat așadar, să se adopte obiceiul de servire a cinei cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare. Acest interval de timp permite organismului să digere majoritatea alimentelor și să evite suprasolicitarea sistemului digestiv în timpul somnului. Dacă mesele sunt luate prea aproape de ora de culcare, procesul de digestie poate afecta calitatea somnului, ducând la disconfort sau reflux gastroesofagian.
Astfel, alegerea unui moment potrivit pentru cină este importantă pentru o digestie eficientă și un somn odihnitor, care sunt fundamentale pentru menținerea sănătății generale.