Numeroase cercetări relevă asocierea dintre un consum adecvat de fructe și legume și un risc mai mic de dezvoltare a multor boli cronice; consumul crescut din aceste categorii alimentare poate ajuta și la protecția împotriva anumitor tipuri de cancer.

În plus, datorită densității calorice reduse, ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Indiferent dacă sunt proaspete, congelate, conserve sau uscate, fructele și legumele reprezintă surse majore de nutrienți de care are nevoie organismul uman. Deoarece nutrienții din fructe și legume variază, este important să se consume în mod regulat o varietate mare din aceste categorii alimentare.

Cu cât mai colorat cu atât mai bine.

Fiecare culoare indică anumiti fitonutrienți, care au efecte benefice variate pentru sănătate. De exemplu legumele si fructele de culoare verde intens ( broccoli, varza Kale, varza, rozmarinul, menta, busuiocul, etc) conțin compuși biologic activi cum ar fi sulforafanul, care au proprietăți anticancerigene. Sau cele de culoare albastru și violet (afine, mure, prune, etc) conțin antioxidanți puternici numiți antociani, care întârzie îmbătrânirea celulară și ajută la buna funcționare a inimii și a vaselor de sânge. 

Ghidurile nutriționale europene si americane recomandă consumul zilnic a minim 5 porții de legume și fructe sau umplerea unei jumătăți din farfurie cu legume și fructe.

Iată câteva sfaturi despre cum pot fi adăugate zilnic mai multe legume și fructe:

  • Păstrați la îndemână fructe și legume congelate, în conserve (fără sare și zahăr adăugate suplimentar) sau uscate, mai ales în perioadele în care când legumele și fructele proaspete nu sunt în sezon;
  • Încercați noi tipuri de fructe și legume și pregătiți-le în diferite moduri: sandwich-uri în care se pot integra legume, deserturi cu fructe, diferite combinații între iaurturi cu conținut scăzut de grăsime sau băuturi vegetale, ovăz și fructe etc;
  • Consumați fructe întregi nu sucuri de fructe, deoarece acestea conțin fibre alimentare și alți nutrienți care se pierd prin eliminarea pulpei.

Pentru mai multe sfaturi referitoare la îmbunătățirea sănătății prin nutriție sau meniuri sănătoase cu gust excelent, puteți apela la specialiștii noștri din cadrul Nutriwell.

Corina Hossu, nutritionist in Cluj-napoca

Corina Hossu

Nutriționist-Dietetician

Centrul de Nutriție Integrată NUTRIWELL Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*