Masa de sărbători și controlul greutății - un articol interesant

Sezonul sărbătorilor de iarnă ne aduce multă bucurie, o atmosfera relaxată alături de persoane dragi mai ales în cadrul meselor festive, dar ne aduce uneori și provocarea de a evita acumularea kilogramelor în plus.

Însă cu câteva strategii la care să ne gândim înainte, putem să ne bucurăm de mesele festive fără să ne abatem de la obiectivele noastre în ceea ce privește gestionarea greutății.

1. Planificare în avans: Înainte de a participa la evenimente festive, ai în vedere un plan alimentar sănătos. Alege să consumi porții mai mici și echilibrate în nutrienți în timpul zilei pentru a gestiona consumul caloric total.

2. Moderare și controlul porțiilor: Savurează preparatele festive și bucură-te de fiecare gustare, dar controlează dimensiunea porțiilor pentru a evita consumul excesiv și pentru a păstra echilibrul caloric. De exemplu poți consuma câte puțin din fiecare produs care îți place, controlând cantitatea prin așezarea porțiilor într-o singura farfurie, uneori doar vizual, deoarece nu se pot așeza deodată pe platou tot ceea ce se consumă pe parcursul unei mese festive.

3. Opțiuni cât mai sănătoase: Optează pentru preparate cât mai sănătoase atunci când este posibil. Alege carne slabă, legume proaspete și fructe în compoziția preparatelor; consumul de preparate cu conținut ridicat de grăsimi și zahăr să fie făcut conștient, cu atenție la cantitate.

4. Hidratare corespunzătoare: Consumă suficientă apă în timpul zilei. Hidratarea adecvată te ajută la controlul sațietății.

5. Nu sări peste mese. Nu sări peste mesele obișnuite pentru a compensa excesele de la o petrecere. Acest lucru te poate ajuta să menții un nivel optim de energie și să eviți ulterior supraconsumul.

6. Exerciții fizice regulate: Menține rutina de exerciții fizice și în perioada sărbătorilor. Chiar și plimbările, exercițiile ușoare sau activitățile fizice realizate împreună cu familia ajută la menținerea echilibrului metabolic.

Alcool consumat de sărbătorile de iarnă

7. Atenție la consumul de alcool! Consumul moderat de alcool poate fi o alegere potrivită în special cu ocazia sărbătorilor, însă alcoolul adaugă calorii suplimentare (un gram de alcool are 7 kilocalorii, în timp ce grăsimile au 9 iar glucidele și proteinele au 4 kilocalorii pe gram !!!) și poate afecta deciziile alimentare, prin consum exagerat de alimente. Monitorizează consumul de alcool și alternează consumul de băuturi alcoolice cu apa.

8. Fii atent la semnalele de foame și sațietate. Ascultă-ți corpul cu privire la senzația de sațietate. Încetinește ritmul și savurează fiecare mușcătură pentru a-ți da timp să recunoști când ești sătul(ă). Mesajul de sațietate ajunge la creier in 20-25 de minute, așadar consumă încet alimentele sau fă pauze în timpul servirii mesei.

9. Gătește sănătos acasă: Gătitul acasă îti oferă controlul asupra ingredientelor. Experimentează si alege rețete sănătoase, cu opțiuni gustoase, pentru a evita consumul excesiv de calorii.

10. Menținerea perspectivei sănătoase: Sezonul sărbătorilor de iarnă este despre bucurie și conectare. Nu te simțiți vinovat(ă) pentru fiecare deliciu consumat. Păstrează o perspectivă sănătoasă asupra obiceiurilor alimentare și bucură-te de momentele festive.

Urmați aceste sfaturi pentru a vă bucura de sărbători fără remușcări legate de kilogramele în plus și pentru a vă menține concentrarea asupra obiectivelor voastre legate de menținerea sănătății.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*