ce inseamnă codul de pe ouă (2)

Oul este unul dintre alimentele consumate în mod regulat de către mulți dintre noi. Deși consumul frecvent de ouă nu este recomandat de către unii nutriționiști, acestea fiind aterogene și reprezentând un factor de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, este important ca în momentul în care decidem să le includem în alimentația noastră să facem cea mai bună alegere.

ce inseamnă codul de pe ouăDesigur, ouăle de curte ar fi cele mai recomandate în acest caz, însă cel mai adesea suntem nevoiți să le cumpărăm din comerț. Codul de pe ouă devine astfel un reper în alegerea produsului cel mai sănătos și mai potrivit pentru dieta noastră, atât timp cât știm să interpretăm cifrele marcate pe coaja ouălor. Codul de pe ouă reprezintă, de fapt, un mod de a le clasifica în comerț.

În paragrafele următoare, vă vom ajuta să înțelegeți aceste inscripții și să alegeți cele mai sănătoase ouă.

Codul de pe ouă reflectă condițiile de hrană și creștere a păsărilor

În general, calitatea ouălor pe care le cumpărăm depinde de modul în care sunt crescute găinile. În acest sens, prima cifră din inscripțiile pe care le găsim pe ouă este cea mai importantă. Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pe piețele românești există patru categorii de ouă.

Cifra 0 la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute ecologic, în spații largi în care nu sunt folosite cuști. Acestea nu sunt hrănite cu furaje ce conțin aditivi sau coloranți sintetici, ci mănâncă iarbă care nu a fost tratată. Ouăle din această categorie sunt cele mai bune.

Cifra 1 la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute în aer liber. Aceste păsări se bucură de un spațiu minim de 4 metri pătrați și au acces la suprafețe mari în aer liber, acoperite de verdeață și vegetație. Din păcate, însă, hrana acestor găini nu este certificată ecologic.

Cifra 2 la începutul codului de pe ouă indică faptul că acestea sunt de la găini crescute la sol, în hale. Înaripatele nu au parte deloc de lumină naturală și există riscul ca în acest mediu să apară canibalismul între păsări. Codul de pe ouă care începe cu cifra 2 indică faptul că acestea pot fi consumate, dar nu se recomandă pentru alimentația copiilor.

Cifra 3 la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la păsări crescute în baterii. Aceste găini se nasc și trăiesc în condiții de stres constant, în cuști suprapuse, de mici dimensiuni. Păsările nu văd lumina zilei niciodată, iar alimentația lor conține medicamente și furaje modificate genetic.

ce inseamnă codul de pe ouă (2)

sursă imagine: agroland.ro

 

Codul de pe ouă indică proveniența acestora

După această cifră care împarte ouăle în patru categorii, pe fiecare ou mai apare un cod de două litere, care reprezintă țara de origine (RO pentru România sau PL pentru Polonia). În continuare, mai apare un cod de două litere care reprezintă județul de proveniență a ouălor (BC pentru Bacău sau CJ pentru Cluj). Codul de pe ouă se încheie cu trei cifre, de la 001 la 999, care reprezintă numărul de ordine în cadrul fiecărui județ de proveniență a produselor.

De asemenea, pe fiecare ou mai este inscripționată data durabilității minimale (DDM), care reprezintă data până la care ouăle pot fi consumate. Această durabilitate minimală trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile de la data ouatului.

Acestea sunt cele două categorii de informații care trebuie aplicate pe fiecare ou pe care îl găsim în comerț. Este important să cunoaștem toate aceste detalii pentru a putea face cele mai bune alegeri pentru o alimentație sănătoasă. Medicii specialiști recomandă consumarea ouălor din primele două categorii (cifrele 0 sau 1).

Acum că știm ce înseamnă codul de pe ouă, ne vom îndrepta atenția înspre beneficiile și riscurile consumului de ouă. Despre acestea, în curând, într-un nou articol!

Pentru informații și programări ne puteți contacta la numărul de telefon 0770 740 355 sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook Nutriwell – Centru de Nutriție Integrată.

Corina Hossu, nutritionist in Cluj-napoca

Corina Hossu

Nutriționist-Dietetician

Centrul de Nutriție Integrată NUTRIWELL Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*